NORRBYSKÄR

Min sista dag före semestern och en dag utan fiske för min sambo. Kyliga julivindar som verkar vara the soundtrack of summer 2019, men strålande sol. Perfekt att åka ut till Norrbyskär och få visa den lilla pärlan för han som aldrig varit där!

Vi tog med oss matsäck och lunchade i lä. Jag utbrast ”men åh så fint” (mitt främsta standarduttryck) cirka 184 gånger, åt allt det fina på ön. Grönskan, lugnet, fåren, historian, de osannolikt fina husen och ibland vildvuxna, ibland prunkande trädgårdarna. Det är en sommaridyll utan dess like och ser inte ut som något som faktiskt är en norrländsk ö.

Det finns två huvudgator på ön, däremellan ett museum och restaurang, samt KFUM’s klassiska lägergård. Den ena huvudgatan består av mestadels identiska villor på upp emot 200 nätta kvadratmetrar, med högt i tak och pampiga fönster.

Är man en nyfiken jävel som jag råkar vara undgår man ju inte att kolla in i varenda hus. Utifrån grusvägen, såklart. Där gömmer sig skira spetsgardiner, mönstrade tapeter och pelargoner. Allt vad en lantdröm behöver innehålla. Jag tror inte ett enda hus var utan pelargoner i nåt litet fönster eller på de små söta amerikainspirerade verandorna.

Vi drack kaffe och åt glass, fantiserade om att parkera vår van i Norrbyn och åka över på pubkväll nån gång, och ta sista färjan hem.

Sen är det ju nåt hoppfullt och charmigt med en liten opretentiös kiosk som säljer det viktigaste. Kaffe, pasta och bindor typ. Nån makrillburk och Bullens.

Nu laddar jag energi inför min sista dag innan semestern. Herregud så skönt det ska bli!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *