Idag på jobbet var en sån dag då jag uppriktigt skäms över att tjäna mer på att stå i en videobutik och kränga godis än att jobba på en gruppbostad för personer med varierande handikapp. Det är för mig helt vansinnigt hur ett serviceyrke kan generera mer pengar än ett så viktigt arbete som att vara vårdpersonal. Att ha flertalet personers hela liv i ens händer. Att vara den person som måste hjälpa med hygien, mat, att ibland tvingas gissa sig fram till om personen är hungrig/törstig/trött/har ont. Allting beror på mig och hur jag läser andra personer eller hur logiskt och moraliskt tänkande jag har.

Personer som sätter löner… ni är hjärtligt välkomna att besöka min arbetsplats eller valfritt vårdhem av något slag. Ni kan få byta blöjor, mata, lägga om sår. Det är era föräldrar, syskon och vänner som vi inom vården tar hand om. De har ingen annan hjälp än oss. Det är jag som har hela ansvaret för att en person idag ska ta sig upp hel och ren från sängen, få frukost, aktivitet och sällskap samt nödvändig hjälp tills det är sängdags.

Det är farligt, och det kan ses girigt… men den lön som vårdpersonal får är helt otrolig och sinnessjuk. Dålig. Låg. Orealistisk. Jag har aldrig tidigare reflekterat så mycket över det då pengar är en värdslig sak, det kommer och går, huvudsaken är att man mår bra. Men då jag som har två helt olika jobb sätter dessa två i perspektiv till varandra vill jag kräkas på att jag i videobutiken tjänar bra mycket mer än jag gör på mitt arbete inom vården. Det är pinsamt.

Men jag försöker också se det såhär. Det jag får tillbaks av att jobba inom vården. Den uppskattning, den omtanke, de mysiga stunder med Bingolotto och glöggkväll efter pepparkaksbak jag får, går inte för en sekund att jämföra med några som helst pengar, och på så sätt jämnar det ut sig och det är en bra lön att känna sig behövd och att veta att man gör ett livsviktigt arbete. Jag önskar bara att fler kunde se vårdyrken som högstatusyrken, vilket de faktiskt är då det är en uppoffring och krävs enormt mycket hjärta och själ för att ta hand om människor som behöver hjälp.

Som sagt. Politiker. Stollar. Vilka ni än må vara som har mage att värdesätta mitt yrke. Välkomna i morgon klockan 7. Eller om ni hellre vill prova att jobba natt. Kanske helg. Kvällar. Dubbelpass. Varsågod. Uttala er sedan om vilket lågstatusyrke jag har och hur mycket jag förtjänar mer betalt av att jobba i butik än inom vården.

Lämna en kommentar

Under Tankar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *