Det är för mig helt oförståeligt att det krävs att något händer innan folk reagerar. Det krävs att någon dör i sviter av droger innan man reagerar över det faktum att droger faktiskt är farliga. En sjuk person med högerextremistiska åsikter måste skjuta ihjäl 70 personer innan man reagerar över hur fort katastrofer kan hända i närheten av oss. En man måste hugga ihjäl sin fru innan man måste satsa pengar på psykvården. En 2-årig unge måste hotas till utvisning innan man börjar prata flyktingpolitik. Det måste ALLTID hända något innan man ”tänker efter” istället för att tänka i förebyggande syfte. Vi är totalt värdelösa på det i den här världen.

Ett bra exempel är min gångstig från spårvagnen upp till civiliserat bostadsområde. Det är en uppförsbacke på gissningsvis 50 meter. De enda ljus som finns är de sken från lägenheterna längst upp i backen samt nere vid hållplatsen. Mitt emellan är det kolsvart skog. Jag pratar alltid i telefon den biten när det är mörkt ute – inga omständigheter. Man vet aldrig vilka sjuka personer som kan finnas i skydd av mörker och på varsin sida gångstig brukar ungdomsgäng ofta husera kring ett moln av haschrök. Som liten 22-årig tjej med Elin Krantz vackra nuna flackandes i bakhuvudet så är det absolut inte roligt alls att vandra den biten hem. Är det sen helgnatt tar jag jämt taxi hem.

För 2 veckor sedan sköts en man ihjäl på den där hållplatsen.

Nu. Efter att en man har blivit mördad. Så har de tänt alla gatlampor. Jag blev förvånad för någon kväll sedan för jag visste inte ens att det fanns så många gatlampor uppsatta där ens. Istället för ett otryggt och becksvart mörker så ser man nu ansiktet på personerna man möter och även några meter in i skogen. Genast kändes den korta promenaden 20 gånger mer trygg.

Det krävdes alltså att en man skulle bli mördad för att lampjävlorna skulle tändas. Lampor, som exempelvis Lycksele Kommun bitvis väljer att släcka ner helt för att ’spara pengar’. Lampor som kan göra alla tjejer och killars hemgång mycket tryggare. Som kan förhindra en våldäkt eller ge ett ansikte på en rånare. Istället för att vi ska få fumla i mörkret och inte ens veta om det är en kille eller tjej som vi möter.

Tänk ett steg före. Tänd lamporna innan mordet sker så blir steget att ta till något brottsligt kanske en resa svårare.

Lämna en kommentar

Under Tankar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *