CURLINGBARN


Ifall jag en dag får egna barn, kommer jag uppfostra den ungen olikt många andra i denna värld. Det är hemskt att se vilken otjänst vissa föräldrar gör sina barn. Jag skulle hellre kräkas över mig själv varje dag jag vaknar än curla mina barn in i vuxen ålder. Att tills de är myndiga ursäkta alla dess handlingar med att ”de är bara barn”. Ja, barn är ett vitt begrepp, närmar man sig 18-årsåldern är man snarare en ungdom än barn som man nog slutar vara i 12/13-årsåldern – men vad vissa verkar ha svårt att förstå är att man blir INTE vuxen natten till sin 18-årsdag. Det krävs jobb och det får man börja med tidigare än så för att man ska kunna vara någorlunda färdigutvecklad när man är myndig, ska flytta hemifrån osv.

Andra föräldrar får uppfostra sina ungar hur som helst, det måste ju finnas bortskämda patrask som inte kan lyfta ett finger själv också. Jag ser mer till hur jag själv blivit uppfostrad och är evigt tacksam för att vi inte skämdes bort, daltades med, lärde oss stå på egna ben och hur man putsar fönster bäst eller att det är viktigt att skura även golvlisterna, inte bara ”runt möblerna”. Att jag som 8-åring faktiskt kunde steka köttbullar och koka makaroner själv utan problem om jag blev hungrig. Att jag snällt fick göra mina sysslor och gå ut i stallet och mocka skit eller in/ut med ett gäng hästar på ett halvt ton vardera. Att jag fick lära mig hur man lever. Att mina föräldrar och de vuxna i min närhet inte varit rädda utan låtit mig och mina syskon få lära oss ta ansvar. Att jag lärde mig vett och ettikett, hur man beter sig i sociala sammanhang och att man inte slickar på kniven eller börjar äta innan det är varsågod, man tackar efter sig och man städar bort efter sig. Att få cykla till eller från stan 7 kilometer för att jag skulle lära mig att skjuts det ska man inte förvänta sig varje dag eller natt när som helst man känner för det. Att inte få obegränsat med pengar eller kunna peka på något och få det.

Att lära sig hushållssysslor kan ses som en värdslig grej och hur viktigt kan det egentligen vaaaara att ha rent hemma? Men jag tror att allting hör ihop med varandra, att lära sig hur man hälsar korrekt på en annan människa eller hur man dammtorkar, man lär sig vara en ordentlig människa som fungerar i samhället. Man ska inte bara vara trevlig man ska ’fungera’. Förstår ni mig? Man ska fatta att ibland behöver man kämpa för att få resultat, som t ex gällande städning… Att man lär sig att ta ansvar!!!

Jag är jävligt tacksam för hade jag inte fått den uppfostran och hade det inte börjat såpass tidigt hade jag stått handfallen idag, som jag ser att andra unga vuxna ibland är. Det är bedrövligt då jag ser hur vissa människor blivit uppfostrade, eller snarare bristen på uppfostran. Visst är det sött att hjälpa sina barn och vara snäll, men när det börjar bli en vana är det enbart en taskig otjänst att inte lära sina barn att tvätta kläder, diska, städa sitt egna rum, förtjäna pengar/skjuts, hur man beter sig mot andra eller i sociala sammanhang… sedan finns det absolut en balansgång mellan hur mycket man kan ge sina barn gratis och hur mycket de ska få lära sig själva. Att lämna dem till ödet och låta dem ta reda på själv hur man ska göra saker är inget alternativ, utan att finna denna fina linje mellan de två alternativen. Vilket jag fått.

Så tack alla vuxna för en ypperlig uppfostran.

Nu ska jag gå och putsa lite golvlister och städa bakom elementen innan mammas ankomst på onsdag, för jag har lärt mig att om man får besök ska hemmet vara nästintill skinande (speciellt om besöket är mamma;))

Lämna en kommentar

Under Tankar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *