ÖVERKLASSEN KASTAR STEN

I dagens GP kan man läsa en artikel som gjort fler än mig fundersamma. Det handlar om laserattacker och stenkastning mot  bussar och spårvagnar, vilket är känt och har pågått länge. Stadsdelar som nämnts är t ex Bergsjön, Hjällbo, Opaltorget, Wieselgrensplatsen. Dvs områden där ”ingen vill bo”.

Nu citerar jag rakt från GP’s artikel:
”Bland Veolia Transports busschaufförer, som främst kör i Frölunda, är linje 80 ut mot Hovås den minst populära.
– Snipen är värst i stan, säger chauffören Martin Andreasson.
Enhetschefen bekräftar att just den linjen har varit problematisk.
– Det är i Billdal, Skintebo och Hovås som vi har mest problem med stenkastning. Det är oroväckande, man tänker på trafiksäkerheten, säger Magnus Strandberg, enhetschef på Veolias trafikledning.”

Jag fick läsa denna del både en och två gånger för att se om jag läste rätt. Den värsta stenkastningen sker alltså i ”vita rikemansområden”? Sen läser jag en artikel här om brända bilar och klotter i Askim, Särö, Kullavik etc, på en gratis reklamtidnings hemsida. Ingen uppmärksamhet i större media utan en liten sketen reklamtidning tar på sig uppdraget att kartlägga svinerierna medan GP skriver en artikel om att ”en buss fick en sten kastad mot sig förra veckan i Bergsjön”. Man gömmer problem och man förstorar problem. Båda alternativen missgynnar människorna som bor där.

”Stenkastning i Bergsjön” läser vi ofta, men när det tydligen handlar om Särö och Hovås så klingar det inte lika glatt i folks öron och jag har aldrig hört talas om detta. För vem skulle om möjligt kunna kasta sten, bränna bilar eller klottra i dessa pittoreska överklassområden? Bor man i en fet villa med en direktörspappa så vet man väl bättre än att kasta sten och bränna bilar som snorungarna i Backa gör. Det känns inte märkligt alls att SD får höga röster då man aldrig skriver om problemen i de vita, rika områdena utan bara om miljonprogramsområden där det bor blattar och socfall. Så jävla orättvist. Journalister och GP borde ha en spark i arslet. Skriv med stora feta bokstäver om vad som sker hos överklassens ungar och inte bara socfallens. För ska man tyda vad som står i dagens GP så är det ett stort problem även där. Inte för att det är en överraskning att idioti inte är en ras- eller klassfråga utan det beror på något annat…. men de fina områdena får förmodligen inte smutsas ner med såna rubriker.

Och självklart, det är inte bara såkallad överklass i dessa områden, det finns unkna radhus och hyresrätter också… men hallå, i Bergsjön och Angered finns det också fina villor och det bor faktiskt människor som har en fin examen även där.

Lämna en kommentar

Under Tankar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *