HIKKADUWA

I en vecka stannade vi i Hikkaduwa. Denna stad består av en oändlig strand där man inte har några som helst problem med att få vara själv. Man kan i lugn och ro strosa vid vattenbrynet utan oro att bli påhoppad av restaurangägare som vill att man ska besöka just deras ställe…

Hikkaduwa är en dröm för surfare, lite värre för baddyrkare då surf = vågor = not too good for swimming. Jag hann med att åka på flera kullerbyttor i alldeles för stora vågor med sand precis överallt som resultat… Men i överlag är stranden otroligt fin och inramad av slingriga palmer som ger rätt paradiskänsla.

Vi har ju båda hunnit besöka några stränder i våra dagar, och ingen av oss kan fatta att Hikkaduwa ligger så långt bort i utvecklingen. Det finns ett par få lyxresorts där du måste betala för att få hänga, men några andra mysiga ställen finns inte. Man får gilla läget med plaststolar och fallfärdiga träsolsängar. Väldigt få restauranger med egen meny, de flesta har 150 rätter översatta till ryska, vilket ger ett tråkigt resultat. Ingen bra kaffe, inga mysiga hängställen. En guldgruva om man vill flytta till värmen och starta ett ställe ;-)

När man kommit upp från stranden går den långa huvudvägen precis ovanför. På båda sidor finns hotell, restauranger och butiker. Den här vägen är helt galen. Folk kör värre än idioter. Bussar i 80 km/h susar förbi och tutar. Omkörningar man i Sverige förlorat körkortet av. Det är bara rent ut sagt galet och jag kan inte förstå att någon vill ta sitt barn hit, eller dricka sig full! Fullkomligt livsfarligt. Längs gatan finns researrangörer och butiker som säljer kläder, trästatyetter, juveler och krimskrams.

Dag 2 hittade vi världens mysigaste ställe, troligen mysigast i stan. Chill Inn ligger 20 meter från vägen i en lummig trädgård. Skuggigt, svalt, en liten pöl, 1.5m långa leguaner, fåglar, ekorrar… Dundermysigt. Wassa som jobbade där blev vår kompis. På knagglig engelska berättade han om hur han brukar jobba på lyxhotell, om hans bröder som omkommit i krig och politiska demonstrationer. En riktigt skön lirare, som förutom det även hjälpte oss med nyttig information och viktiga fraser att kunna.

Bästa maten i Hikkaduwa hittade vi på de minsta lokala haken, där maten var hälften så dyr som på turistrestaurangerna där maten smakade… Inte så bra. Vi åt dessutom på tre toppar från Tripadvisor, goa burgare på danskägda Nordic House, sjukt god falafel på Breakpoint och indisk masala på Aroma. En dag kom dessutom några kvinnor till Chill Inn och lagade en sjukt god curry endast till oss, oerhört tacksamt…

Vi hann med att dyka, snorkla, besöka tsunamimuseum, bli behandlad av en ayurvedadoktor, sköldpaddefarm, lokal marknad och få besök av Sri Lankas president. Men jag tror de får bli egna inlägg. Jag försöker ta allt pö om pö, internet i Sri Lanka är SÅ dåligt så uppdateringen får bli lite sen, och för att allt inte ska bli publicerat i april ändrar jag datum, så det blir någon ordning i alla fall :)

Leave a Comment

Filed under Sri Lanka 2016

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *