Nyårslöftet

År 2014 är mitt löfte att läsa fler böcker.

Jag har tappat det. Som tonåring läste jag jämt, i perioder kunde jag avverka två böcker i veckan. När jag var 13 år och rebellisk var det Paulo Coelho jag läste på kvällarna innan jag somnade, då pappa stängt av internet för att jag inte skulle sitta uppe på Apberget. Jag har nu i min ungvuxna ålder försökt med alla medel för att introducera Coelho för vänner, men de anser det vara för flummigt och avancerat. Jag var 13 år när jag läste de första 3-4 böckerna. Ett barn.

Jag kan räkna antalet deckare och chiclits jag läst på en hand. Skittråkigt, strunt. Jag köpte nyligen Hundraåringen och En man som heter Ove men alltså fan… det fastnar ju inte. Jag fångas inte alls av dessa succéromaner. Vill jag ha något roande så går jag in på Twitter & Vine, går igenom flödet, skrattar lite och sen är det bra med det. Ska jag läsa böcker, så ska jag lära mig något. Gissa hur många psykologiskt inriktade böcker som finns i min hylla? Ja, typ alla… fast jag har ju inte ens någon hylla, men ni förstår antagligen vad jag menar. Sophie Kinsella? Aldrig i livet. Det finns tillräckligt många ytliga bloggar under min favoritflik i Chrome.

Man blir smart av att läsa. Inga tvivel som saken. När jag läste som mest skapades idéer i mitt huvud, nya ord fick flera användningsområden, jag lärde mig något i att vara uppslukad i en skön bok. Bättre på engelska också, i och med att många böcker lästes på just det språket. Jag saknar det. Att bli smartare. Att känna något, lära mig något, få ut något.

Jag borde nog börja med att läsa ut Roadie som jag ännu bär med mig typ överallt, signerad och allt med fjärilskonfetti i, men som jag inte haft ro till att avsluta. Jävla iphones, det är det köpet som gjorde mig handikappad till att på kvällen tända min lilla lampa vid sängkanten och läsa ett gäng kapitel. Istället stänger jag ner datorn, tar my little precious, kryper ner under täcket och spelar Candy crush. Jamen oj så utvecklande.

Jag hatar fan iPhones. Nu ska löftet infrias.

Leave a Comment

Filed under Allmänt, Film & böcker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *