INTE RIKTIGT LOSSMEN, MEN…

För 10 år sedan anordnades den sista (?) dansen på Skirvingen i Lossmen, ett ställe mitt ute i djupaste björnskogen. Dit hade tidigare raggare från hela Västerbotten (och längre!) vallfärdat i gemensam karavan för logdans, musik, uppvisning av glänsande amerikanare och gemenskap. Tyvärr fick det ett tråkigt slut 2003 på positiva grunder, då det efter en dokumentärfilm som visades i TV blev så vansinnigt mycket folk och säkerhetsaspekten svajade, så arrangörer beslöt sig för att inte ha fler danser – vilket många hoppas återupptas nu då det inte lika stor uppslutning som på storhetstiden.

Den årliga pingstföreteelsen tog dock inte slut där, fortfarande åker folk på denna Lossmenresa även om den bara nått till dans på Åmselebasen (för de som inte fastnat i Enebacken, blivit ståendes på någon P-ficka eller vänt om i Mårdsele). I lördags var det dags igen, dystert nog var dansen i Åmsele inställd så det blev en tripp till… skogen. Men ändock en härlig resa med folk, musik, öl, solsken och bilar! Cirka 30-35 bilar åkte från Lycksele i stekande sol och under vägen anslöt ytterligare bilar från andra västerbottniska (och även norrbottniska!) samhällen. Medelåldern är fortfarande relativt hög men det är glatt att se att många unga bil- och ölintresserade i min egna ålder möts upp.

Under resan kan man fortfarande se folk boendes i byar efter vägen ställa ut solstolar vid vägkanten för att beskåda karavanen av bilar, glatt vinkandes allihopa. Inte bara ett nöje för de som hänger ut från bilrutor med en öl i högsta hugg, utan även för vanliga civiliserade människor :)

En härlig dag och kväll som för de allra flesta slutade tidigt och ganska städat.

DSC_0052DSC_0085DSC_0068

Resan till Enebacken som är middagsstopp, är ca 3 mil men tog i lördags ca 3 timmar. Första pisspausen sker knappa kilometern bortanför Lycksele och 70-skylten. Under ett av dessa stopp stannar en holländsk husbil av och ut kommer ett par i 70-80 års åldern med kamera i högsta hugg och ställer fascinerat frågor kring vad vi sysslar med. Vid min systers bil stannar de av och berättar för mig att de för 50 år sedan gifte sig i en likadan bil – en Chevrolet Bel Air -59. Vilka gulliga och glada människor :)

DSC_0082 DSC_0089 DSC_0125 DSC_0133 DSC_0141

Jag hittade några bilder på Pharaohs hemsida då det verkligen var en resa till Lossmen, märk väl att ledarbilen fortfarande är densamma!

phoca_thumb_l_lossmen_1992 phoca_thumb_l_lossmen1995_5

I vit skjorta ses min pappa, några år yngre än på bilden längre upp där endast hans ryggtavla med Pharaohsemblemet är synligt. Lite mer hår och mindre ölmage ;-)

Leave a Comment

Filed under Allmänt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *