skadedjur

Jag är så äcklad att jag svimmar. Känns som att det kryper överallt på mig… fy fan.

Jag har min väska på övervåningen, fylld med kläder. Hade precis duschat och går till väskan för att hitta något att ha på mig. Lyfter upp ett par trosor och vad ser jag? En äcklig brun larv. På mina rentvättade trosor. Min första reaktion är såklart att bara slänga dem på golvet och gå in på badrummet igen, men kommer på mig att jag måste ju se vad det är för slags larv! Så jag lyckas fånga den, studera den noga innan jag spolar på med kokhett vatten i handfatet.

Googlar lite och får veta vad det är. Pälsängrar. Det är ett skadedjur som äter upp alla textilier. Har man väl fått in dem i huset är de nästan omöjliga att ta död på. Äggen de lägger går inte att se med blotta ögat. När de kläckts är de larver i ungefär 1 år och jobbar sakta men duktigt med att bita hål på kläderna. De trivs där det är mörkt och dammigt – det här huset är 101 år gammalt och därmed finns det ett par lister att krypa in under för att lägga ägg… t ex 10 centimeter från där min väska står!

Men precis vid min väska!! Som är gjord av tyg! Håller på att tvätta och tumla alla mina kläder riktigt ordentligt och sen ska de dammas. Men vad ska jag göra med väskan, tänk om det finns ägg där i? De är svinjobbiga att få bort och jag vill INTE ta med dem hem till mig nästa vecka. Hade det varit vinter hade det varit okej eftersom de kan frysas ihjäl, men det är ju tyvärr ett tag kvar, och någon frys rymmer nog inte väskan i…

Det räcker med att en bagge flyger in genom ett fönster för att man ska drabbas och då kan det ta veckor eller år att bli av med dem. Eller så kan man vara på café och sitta på en stol där det finns ägg så får man med dem hem, eller så kan ett ägg fastna under skon och komma med hem! Nytt som gammalt hus spelar ingen roll, men självklart trivs de bättre i gamla hus där det finns fler vrår och lister att krypa under. ÅÅÅ så äckliga små larver! Att få ohyra i mitt hem vore döden, de gör ju inte mig personligen någonting men hitta larver och hål på sina kläder?!!

Jag fick höra för någon dag sen att det hållits en begravningsbyrå här på övervåningen och tyckte det var äckligt… men detta är 7 resor värre! USCH!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *