kärnkraftspolitik

Vår jord skakar. Det kom en tsunami till följd av att två plattor bestämde sig för att krocka ute i havet utanför Japan. Kaos. Minnen. Panik. Människor har förlorat sina hem, är hjälplösa, saknar sina släktingar, vissa städer är helt utplånade och många saknas fortfarande.

Men det är egentligen inte det min magont kommer ifrån. Utan dessa jävla kärnkraftverk som nu håller på att kollapsa. En tsunami må vara en sak men när Japan samtidigt riskerar att börja blinka grönt till följd av en katastrofal icke miljöpolitik blir man så oerhört mycket mer ledsen. Dessa människor som inte har någonstans att ta vägen tvingas nu snart drabbas av radioaktivitet. För det första – varför bestämmer man sig att bygga så otroligt många kärnkraftverk i ett land som man vet en dag kommer drabbas av ett riktigt STORT jordskalv? Vad tänker man? Att det är värt att ta risken? Pengarna min vän.

Jag följer uppdatering i trådar på Flashback och diverse utländska nyhetssajter. I natt fick jag så ont i magen, sån ångest över att människor är hjälplösa och den riktiga katastrofen snart är ett faktum. Jag blir så arg över att Japan i flera dagar sagt att det inte alls är någon risk för at det händer någonting. Ändå är det så nära, nära hela tiden. Det blir jobbigare och svårare. Näst värsta nivån varnar de nu för. Det är inte bra. Jag levde inte under katastrofen i Tjernobyl men har läst mycket om det, och det är väl egentligen allmänt känt att de inte ville säga någonting om katastrofen innan det var för sent. Staden Pripyat som då var blomstrande blev lämnad. Folk packades in i bussar och slussades ut ur staden och tja, det ser väl ungefär ut som då förutom att det inte finns en människa där.

Jag blir så ledsen. För om vindarna ligger rätt – dvs FEL – så kommer Tokyo drabbas. Världens fucking största stad.

Egentligen en av de största anledningarna till varför jag valde att rösta på just MP i höstas är pga deras miljöpolitik. Jag får ont i magen av kärnkraftverk och dessutom personerna bakom som vill skydda sig själva och behålla någon slags stolthet in i det sista. Ingen panik, ingen kaos, inget kan hända. Men det händer ju. Sakta men säkert så händer det. Snart är katastrofen ett riktigt faktum vad säger ni då, kärnkraftskramare? Oj då? Eller vadå? Det finns inget sätt att skydda sig på förutom att fly. Trots det kommer vindarna föra med sig radioaktiva ämnen och drabba andra människor. Barn kommer födas invalida och cancer kommer ökas, kött från djur kommer inte kunna ätas eftersom de ätit gräs som är radioaktivt. Det är inte bara en ekonomisk kris för ett av världens starkaste i-länder utan också för alla människor, för Japans vackra natur som jag drömmer om att se, för alla djur. För städer som kommer överges.

Jag läste ett citat på en blogg ”Klart som fan vi ska ha Kärnkraftverken kvar! Dom är hur bra som helst. et enda som är dåligt är väl att när dom väl smäller så blir det katastrof.” men hur resonerar man egentligen då? It breaks my heart, seriöst.
Ägna tio minuter av ditt liv av att titta på den här sidan. En man åkte till Pripyat 2006 och har dokumenterat med både före och efterbilder från spökstaden som har legat orörd sedan 1986 då folk – alldeles för sent – tvingades fly pga explosionen i Tjernobyls kärnkraftverk.

Kärnkraftverk är inte säkra. Skulle en olycka ske på något av våra kärnkraftverk i Sverige som gör att det blir en läcka (nej det finns INGA garantier på att inget skulle kunna hända i Sverige och det HAR varit nära förut) skulle samma sak hända med städer i Sverige som hänt i Ukraina.

Forsmark ligger nära både Gävle och Uppsala som är två stora städer, vill vi att de ska se ut som Pripyat? Ringhals kan sprida radioaktiva vindar till Varberg eller kanske enda upp till Göteborg. Fy fan. Låt Maria Wetterstrand sköta miljöpolitiken i Sverige som en diktator så vi blir av med dessa monster.

3 kommentarer

Under Tankar

3 kommentarer till kärnkraftspolitik

 1. Amanda Avant

  Håller med dig. Politikerna måste tänka långsiktigt. So what att det kanske blir energisnålt ett par år tills man hunnit få upp tillräckligt många miljövänliga kraftverk, det är inte värt risken…

 2. Mike

  Alltså…det är en fin tanke, självklart….Men, vad är alternativen? Se bara vad som har hänt i Japan, det är inte pga kärkraften utan av en naturkatastrof, det kan vi aldrig påverka själva. Däremot går det att påverka om kärnkraften skall finnas eller inte finnas. Eftersom vi inte har något alternativ så är det det bästa i den här världen. Se bara vad som skedde med kolpriset nu, vill man bo nära ett kolkraftverk, svar nej, men elen behöver vi, efter den här vintern med skenande priser dessutom, du vill väl inte frysa, eller gå efter någon väg som inte är upplyst? Bara en tanke…

  • Vad var t ex Tjernobyl resultat av? Ingen naturkatastrof utan den mänskliga faktorn – denna olycka fick ödesdigra konsekvenser inte bara där utan också i t ex Sverige. Det finns många andra alternativ, problemet är att de inte är tillräckligt utvecklade och nej jag har inga siffror på det men antagligen forskas det på tok för lite om miljövänliga alternativ annars hade man kommit långt på vägen, även om man på senare år med snack om klimatförändringar kommit en bit. Skulle man jobba mer på vatten, vind och solkraft samt biobränsle/fjärrvärme och andra alternativ,och utveckla detta kan det en vacker dag avveckla fler av kärnkraftverken istället för att bygga fler. Konsekvenserna är inte värda att tas, då en olycka lätt kan ske både av mänskliga faktorn eller av yttre påverkan både vid attentat och naturkatastrofer (även om det i Sverige inte är vanligt, men man måste ha allt i åtanke då det handlar om så ALLVARLIGA konsekvenser. Det är skillnad på en bilkrash med dödlig utgång än en katastrof vid ett kärnkraftverk ger resultat i ekonomi, natur, människor – i ååååår efter olyckan.

   Självklart kan man påverka om det ska finnas eller inte! Därför vi i Sverige har en demokrati och rösträtt, tyvärr går det inte alltid som man vill då Sverige är uppdelat i två olika men ganska jämna läger…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *