Sharm el sheikh – några råd på vägen.

Mina vanliga läsare kanske inte har så mycket nytta av detta men det finns en uppfinning som heter Google, och jag gissar att en del människor som planerar en resa till Sharm el Sheikh kommer hitta hit, så detta är väl främst till er :)

Här kommer några tips som kan vara bra att ha med sig ifall man ska till Egypten – med inriktning på Sharm el-sheikh. Nu har jag ju bara varit där en gång á en vecka, så jag är långt ifrån expert – men detta är mina erfarenheter!

– Handsprit. Köp gärna flera små flaskor, praktiskt att ha med sig i väskan vart man än går. Vi smörjde in händerna med en bakteriedödande gel före vi åt, efter vi åt, innan jag tog en snus, efter att vi rört i pengar. Det sägs att det är i pengarna som bakterierna sitter. Kanske är det tack vare att vi var så duktiga med handspriten att vi båda klarade oss utan någon Faraos hämnd, som annars är mer regel än undantag vid Egyptenresor!

– Bajspiller. Eller om man ska förklara det lite finare, piller mot eventuell diarré… Att bli magsjuk är som sagt väldigt vanligt i Egypten och då kan det vara bra att ha någon hjälp mot detta (förutom att dricka mycket vatten, men det ska man ändå när man vistas såpass mycket i värmen). Vi köpte Dimor för 30 kronor på Apoteket, med tips från personalen (kan ju inte ge några recensioner då de förblev oanvända :P). Får man feber när man är magsjuk ska man genast be receptionen att kontakta sjukvården, dessa piller hjälper om man "bara" sitter på toa… Och nej, det lönar sig oftast inte att betala flera hundra för en vaccinering då det inte alls hjälper alla gånger. Handdesinfektion is the shit.

Egyptierna. Jag vet inte hur många gånger jag innan resan och långt innan dess tänkte "men gud vad jobbigt, kan man inte ha kort kjol, kan man ens gå utanför hotellet" på grund av de varningar man hört. Att de vill köpa en för kameler, att man inte får vara ifred och att de är hur hemska som helst. Fel, säger jag bara. Alla egyptier som vi fick kontakt med på restauranger, i taxin och all personal på hotellet var så otroligt trevliga! De vill prata väldigt mycket trots den bristande kunskapen i engelska, de vill hemskt gärna berätta saker och är väldigt nyfikna men också väldigt måna om att vi alla ska må bra. De hälsar glatt, frågar om man mår bra, en man i en kiosk på vårt hotell bjöd på vattenpipa (efter att vi handlat) och gav oss en lång historialektion om landet. Det är "Hello my friend" och glada leenden. Ni kanske precis som jag har uppfattningen om att folk som pratar arabiska låter så jävla förbannade, jo det är sant men jag gillar verkligen den gästvänlighet människorna i Egypten bjuder på. Jag hade också hört att vissa kunde vara så måna om att man skulle ha det bra att de körde taxi gratis åt en, att de gav en personligt guidade turer – bara för att vara snälla. Och det är den uppfattningen jag har, de är otroligt trevliga och jämfört med svenskar är det som natt & dag.

Försäljarna. Går du på en gata där det finns en affär kommer ägaren till denna göra allt som står i sin makt för att få in dig i butiken, bjuda på té och göra allt för att du ska känna skuldkänslor att gå ut från affären utan att ha köpt något, med andra ord – går du in i en affär kommer du aldrig ut tomhänt. Det är lite svårt att förklara, men de tar till alla medel. En man vars papyrusbutik vi gick in i höjde till och med rösten, då kände vi ännu mer att vi skulle handla. Om du mot förmodan blir indragen i en affär (det är lättare sagt än gjort att säga nej då ni väl börjat prata, då de ofta börjar säga att "vi kommer inte till ert land och är otrevliga, bete er inte som ryssar!") så gäller det bara att vara trevlig och PRUTA. Säger han 100, då säger du 20. Efter lite förhandling kanske ni kommer överens om 40-50, vilket då är det "rätta" priset. Alla får olika priser, är du svensk får du ett pris, egyptier ett annat, ryssar ett annat.

Just det, ryssar. Det finns det gott om i Egypten. De super (det är verkligen ingen myt eller överdrift att ryssar gillar att supa, när vi skulle åka hem såg vi ett gäng ryssar på Burger King som satt och drack VODKA till burgarna? Nej det var inte vatten!) och tjejerna har gärna väldigt utmanande kläder typ Paowstyle dvs höga klackar, rumpkorta kjolar/hotpants/trosor och en magtröja/bh/bikini till, natt som dag. Det ser förjävligt ut men de överlever ju, så att du inte skulle få klä dig som du vill i Egypten för att det är ett muslimskt land är bullshit. Möjligtvis om du åker utanför turistorterna, men Sharm är nog precis som Aiya Napa gällande klädkod bland turister.


– Förmodligen överallt i Egypten
kommer du inte kunna undgå de beduiner, unga som gamla, som kommer ridandes på sina kameler eller dromedarer, jag har svårt att avgöra vilket då de har så mycket grejer på djuren. Dessa kommer fråga om du vill ta kort på kamelen, om du vill rida, etc. Ingenting av detta är gratis!! Fördelen är dock att du kan pruta MYCKET mer av en beduin på gatan än en försäljare som har en butik, om du nu vill ha en stilig bild på din resepartner ovanpå en kamel (som jag fick, haha).

– Drick inte kranvattnet. Det kommer du förmodligen inte vara så sugen på heller, då det luktar apa.

– Dricks, precis som överallt i världen. Kom ihåg att många restauranger har en liten observation i menyn där det står "10 % taxes and 12 % service charges not included in the price" så det får man då lägga till! Kom ihåg att syna menyn noga, alltså. Dricks vill också dina städare på hotellet ha, hotellchaffisen och ja, nästan alla. Vi var dock ganska snåla med detta, hehe.

– Angående försäljarna;
om du träffar en man på gatan som säger "Hi my friend, where are you from?" och du svarar Sverige och sen frågar han gärna "Ah god dag god dag hej på dig, is it the first time in Egypt?" och du säger "Yes, it's our first day!" då kan jag g.a.r.a.n.t.er.a att det är en försäljare som kommer säga att han har en affär, en kompis i Sverige. Visst blir du impad att en man i Afrika kan svenska? Sen ber han dig komma till hans butik och skriva en hälsning på svenska och vips så kommer du bli lurad att handla allt han bara kan pracka på dig. Så mitt tips vid såna frågor är att du säger "Sorry, I'm not interested" och att du säger "This is my 4rd time in Egypt", då det då blir NÅGOT svårare för försäljaren att lura på dig saker då han då förstår att du är medveten om hur systemet fungerar där. Även om du är helt way out. Fast vad vet jag, du kanske vill betala överpris? Haha.

– Myggmedel!!
Efter 3 dagar upptäckte vi att båda hade massor av röda utslag på kroppen och vi gissade oss till att det kanske var typ vattenloppor från havet? Kliade gjorde det inte heller, men det är ju inte så sexigt att springa runt och se ut som ett vattenkoppsbarn på playan. Detta är enligt en svensk guide som vi träffade, pyttesmå myggor. De biter gärna på natten också, så kladda in er i myggmedel om ni inte vill se sjuka ut! En dag på havet i Ras Mohammed stötte vi också på små flugor som såg ut som kopior av gröna bladlöss, skillnaden är att de bet väldigt hårt! Gissa om vi saknade medel mot dessa flugfän, jag har fortfarande kvar röda prickar från myggjäklarna :/ Det finns också sjuuukt mycket flugor där, helt ofarliga men väldigt irriterande. Man vänjer sig.

– Replikor.
Som jag skrivit i min reseskildring så kan det finnas tio butiker på raken som heter "Gucci" eller "Louis Vuitton". Hur snygg du än tycker att en Gucciväska är, fundera en gång till på ifall det verkligen är värt att betala några hundra för en kriminell vara som kanske är tillverkade av barn/människor med svältlön. Jag trodde att jag skulle klara av att köpa ett par Converse, men det gick verkligen inte. Jag stödjer INTE replikor och jag hoppas att ni inte gör det heller. Har man inte råd med en äkta väska, ska man inte ha en fejk – så resonerar i alla fall jag, då jag vet vad som oftast ligger bakom produceringen av dessa väskor, skor och plagg.

Äger du simfötter och cyklop är det värt att ta med. Åker du på en båttur så ingår detta i priset, men ska du bada på någon strand så består ju Sharm's kustremsa av mestadels koraller, då är det guld värt att ha snorkelutrustning.


– Det är absolut förbjudet att röra korallerna.
Det tar oerhört lång tid för en skadad korall att återhämta sig, det är olagligt och kan ge fängelsestraff att föra ut koraller från Egypten (inte ens köpta!!!!), vissa koraller är gifta och på topp 10-listan över dödligaste varelserna i havet finns en korallsort. Det kan se jättefrestande ut att röra i dessa vackra skapelser, men gör det inte. Ett bra tips gällande havet är: don't leave, don't take. Du får alltså inte ens mata fiskar med bröd även om du vill ta ett kort på en flock med färgglada fiskar, då det förstör ekosystemet. Gör absolut inte som några personer vi såg – GÅ på korallreven. Inte nog med att du skadar dessa levande korallerna (ja, de är djur), du kan skada dig själv! Se men inte röra helt enkelt.

– Öronproppar. Det finns en del moskéer i Egypten (den nyaste är vackrast i kvällsljus, minns inte namnet, man ser den i alla fall på vägen till Naama Bay från den gamla delen av stan) och bor du nära en sådan så kommer du fem gånger om dagen höra väldigt höga böneutrop. Så om du inte ska bo i Naama Bay (där hörs det knappt) så rekommenderar jag dig öronproppar eller sömntabletter, ifall du inte vill vakna upp klockan 3 varje natt…

Andra saker vi hade tänkt kolla in men som tiden tyvärr inte räckte till:

– Dahab (en semesterort 10 mil från Sharm med snorkling i världsklass, inte för att snorklingen i Sharm har några fel men kul att se något annat också)
– Rida kamel ut i öken och hälsa på i beduinläger
– Kairo/Giza (pyramiderna osv. Enligt många så räcker det att ha gjort det en gång, Kairo är inte mycket mer att se)
– Soluppgång i öknen (ska vara storslaget enligt vår egyptiska vän)
– Pacha och partylivet överhuvudtaget (då ska man nog vara ett större gäng som åker)
– Dyka, så nästa gång jag åker till Egypten ska jag ha dykcert
– Sinaiberget (om man är kristen så sägs det att det var här Moses fick de 10 budorden, annars ska en soluppgång här vara jättevacker)

Jag har alltså planerat in en till resa till Egypten, haha. Det är bara pengar & datum som fattas…

Att tillägga: Vi bokade flygresa med Ving och fick tre måltider med massa dryck, filt & kudde, filmer. Bra, men lite osköna stolar om man ska vara petig (och varmrätten var inte såå god).
Vi bokade hotellet via www.booking.com – Coral Hills Resort

Här hade jag egentligen länkat till alla inlägg med bilder & text från själva resan men det försvann, enklast är ifall ni kollar under "Kategorier" här i höger och klickar in er på "På resande fot", där finns all information från just vår resa :)

6 Comments

Filed under Resor

6 Responses to Sharm el sheikh – några råd på vägen.

 1. Detta var verkligen läsvärt,ska till egypten om 12 dagar så var bra med lite bra information:)

 2. thefashionfreak: vad bra! vart i egypten ska du? :)

 3. Jätte roligt att läsa, och du har helt rätt i det där med klädkod i Egypten, men som du också säger så gäller detta på badorterna (även om ryssar kommer undan med denna ”kod” även i Kairo och i Luxor – men det skulle jag verkligen inte rekommendera).

  Vill bara säga så att jag träffat både trevliga som otrvliga ryssar i egypten så att dra alla över en kam är fel det är inte alla ryssar som hinkar vodka på Burger King – problemet är dock att om det är någon som hinkar vodka är det nog en ryss i 9 fall av tio. Men för bara ett par år sedan blev ett helt gänk svenska turister utvisade för att de stupfulla hade klätt av sig på stan i Hurghada och låssats att de tillbad en staty mitt i stan…Ett par svenskar fick inte komma in i Egypten efter fylle bråk på flyget osv.

  Hur som hellst, mer om egypten hittar du på min blogg egyptenguiden: http://www.lundinorient.se

  där har jag samlat tips och råd från 10 år som resledare i egypten

  Johannes

 4. Johannes: Skoj! Nu har jag bara varit i Sharm så jag vet inte riktigt hur det ligger till i andra städer, möjligtvis att det är ungefär samma i Hurghada.. :-)

  Angående ryssar kan jag ju bara tala utifrån egen erfarenhet, på samma sätt som alla svenskar inte är inskränkta mellanmjölkssvennar, så gillar inte alla ryssar sprit :P

  Kul med din guide, jag letade som en galning efter tips innan jag åkte iväg men hittade aldrig din sida. Kan ju vara bra att veta i framtiden, kommer garanterat åka till Egypten. Tacktack!

 5. Kan förstå att man inte hinner med mycket på en vecka. Nästa gång så ska ni verkligen se tll att åka ut och dyka, testa gärna Dahab. Men jag tycker själv att kairo/giza är överskattat. Åker tidigt på natten och kommer hem sent nästa natt (om man har tur). Helt trött dagen efter, förstör en stor del av semestern.

 6. Kan rekommendera El Fanar om ni ska åka till Sharm el Sheikh igen. Riktigt fint

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *